Cyberpunk 2020

Cyberpunk är ett rollspel som lanserades första gången 1988. Spelet är utformat av Mike Pondsmith och det gavs ut av R Talsorian Games. Det kom i en andra version år 1990 med namnet Cyberpunk 2020. Efter det har flera versioner tagits fram och publicerats. Tanken bakom det ursprungliga Cyberpunk var att visualisera romaner av William Gibson och Walter Jon Williams. Romanerna är typiska science fiction-romaner. En roman framstår som den huvudsakliga inspirationskällan till spelet och det är Williams roman Hardwired.

Version ett

Den första testversionen visades för författaren Williams som fick ha synpunkter på hur spelet svarade mot hans böcker. Det föll väl ut. Då den första versionen släpptes fick spelaren en kartong med en handbok som förklarade spelet, en bok som berättade om källorna till spelet, en 20-sidig bok om hur striderna går till, 4 sidor om hjälp med spelet samt två tiosidiga tärningar. Redan året efter det att spelet släppts första gången kom det några kompletterande dokument om de olika rollerna.

Framflyttad i tiden

Cyberpunk 2020 har samma upplägg som det ursprungliga Cyberpunk men tidslinjen är framflyttad sju år från 2013 till 2020. För att förstå den senare versionen är det nödvändigt att först lära sig om den första versionen. Den utspelar sig 2013 i en dystopisk värld där supermakterna har kollapsat. I stället har supermakterna ersatts av jättelika företag som slåss inbördes om vilket företag som ska få den totala dominansen. Dessutom har missväxt och annat slagit hårt mot produktion av livsmedel vilket har orsakat hungersnöd.

Anarki uppstår

Miljön är inte så trevlig då hela Mellanöstern är kontaminerad av radioaktivitet och är nu en livlös öken. Människorna lider av en Technochock vilken orsakar en masspsykos. Avsaknaden av en regering i de olika länderna samt att ingen polis finns orsakar stora utbrott av våldsamheter. Det mesta av spelet följde med från 2013 till 2020 och som exempel är hur spelet startar. Cyberpunk är ett rollspel med nio huvudsakliga karaktärer, var och en med sin egen nisch. Karaktärerna kallas Cyberpunks vilka alla lever efter tre regler.

De tre reglerna

1. Yta är viktigare än innehåll. 2. Attityd är viktigast. 3. Lev farligt. Då spelaren är klar över detta är det dags att välja en roll. 1, Cop, det vill säga polis. 2, Corporate är multimiljonärer som vill klättra på karriärstegen. 3, Fixer är smugglare eller tjallare. 4, Media vilka är omutliga reportrar som gräver fram sanningen. 5, Netrunners – datahackare. 6, Nomad som är zigenare och kapare på motorvägar. 7, Rockerboy som använder musik för att protestera. 8, Solo som är lejda mördare eller livvakter. 9, Techie – mekaniker.

Cyberpunk 2020

1990 kom versionen Cyperpunk 2020 viket kom att innebära att tidpunkten för det tänkta spelet var år 2020. Även om grundspelet var detsamma så fanns här nyheter inom bekämpning, datahackning och olika rollers karaktärer. Världsordningen förändrades i spelet då Tyskland återförenades 1990. Spelet kom i en kartong med en 222-sider lång manual samt 24 sidor med referenser till spelet samt äventyr. Äventyren kan utspela sig överallt men standardinställningen är att spelaren befinner sig i Night City, en fiktiv stad på USA:s västkust.